De Ceuster
Plant care
Meer informatie
De Ceuster
Animal care
Meer informatie
De Ceuster
Biosciences
Meer informatie

Group De Ceuster

GroupDC is een familiebedrijf dat in 1966 werd opgericht door Herman De Ceuster. Vandaag wordt het bedrijf geleid door de tweede generatie met Tom De Ceuster als CEO.

Vanuit liefde voor de natuur

Als 20-jarige jongeman startte een ondernemende Herman De Ceuster met zijn eerste bedrijf, ‘De Ceuster Grondveredeling’. Vanuit de focus op de tuinbouwsector richtte De Ceuster zich in eerste instantie op het revitaliseren van verarmde grond. Dankzij hard en efficiënt werk werden de beoogde resultaten al snel bereikt en begonnen de zaken sterk te floreren. Gedreven door zijn liefde voor de natuur en vanuit de overtuiging dat milieuvriendelijke bodemoplossingen de sleutel waren tot de toekomst, breidden de werkzaamheden op korte tijd uit. Met de lancering van ‘De Ceuster Meststoffen’ – of kortweg DCM – begon zo de productie van eigen organische meststoffen en bodemverbeteraars.

nature
nature

Professionele producten voor de hobbytuinier

Vanuit een nauwe samenwerking met DCM-klanten werd het assortiment eveneens snel uitgebreid waardoor een vollediger pakket aan producten voor de professionele tuinbouwer kon worden aangeboden. Ook de hobbytuinier op zoek naar professionele kwaliteit werd niet vergeten. DCM was zo de eerste in België die startte met het aanbieden van professionele kwaliteit aan de hobbysector. Hierdoor verkreeg DCM in de jaren ’80 het statuut van toonaangevend leverancier. In deze periode breidden de diensten van ‘De Ceuster Grondveredeling’ eveneens verder uit door het aanbieden van gespecialiseerde diensten voor de sportwereld, de industrie en het openbaar groen. De bedrijven actief in bodemvruchtbaarheid en plantgezondheid behoren vandaag tot de Plant Care” divisie van GroupDC.

Diversificatie met "Animal Care"

In de jaren ’90 kende het bedrijf opnieuw groei door de overname van Intraco – een bedrijf dat actief was in de distributie van premixen en concentraten voor veevoeders. Eind jaren ’90 besloot Group De Ceuster een eigen productie-eenheid, ‘Belcofeed’, op te richten teneinde de service verder te optimaliseren. Deze beslissing bood een meerwaarde voor de klant inzake de kwaliteitscontrole en traceerbaarheid van haar producten. Daarnaast verhoogde het eveneens de flexibiliteit doordat de voormengsels konden aangepast worden aan de lokale klimaatomstandigheden, infrastructuur en beschikbaarheid van grondstoffen. In 2010 werd vervolgens ‘Poultec’ opgericht met als opzet het aanbieden van een totaalpakket aan diensten en apparatuur voor pluimveestallen. Al deze ‘feed’ en ‘equipment’ bedrijven samen vormen vandaag de basis van de Animal Care” divisie van GroupDC.

nature
nature

Verdere internationalisering met innovatie als drijfveer

Parallel begon het bedrijf verder te internationaliseren met de lancering van DCM Nederland in 1991, DCM Duitsland in 1995 , DCM Oostenrijk in 2016 en DCM USA in 2019. Overnames en joint ventures intensifieerden de internationalisering zowel in Frankrijk, Duitsland, Italië als in de USA. Bijkomend werden er wereldwijd verschillende verkoopkantoren geopend op diverse locaties.

In 2001 werden de onderzoeksactiviteiten van de groep geconsolideerd in een onafhankelijk not-for-profit onderzoeksinstituut: ‘Scientia Terrae’. Vanuit de samenwerking met tal van universiteiten over de hele wereld, drukt het instituut tot op vandaag meermaals zijn stempel op de ontwikkeling van innovatieve biotechnologische oplossingen.

Naast eigen ontwikkeling voorziet GroupDC ook groeifinanciering aan (groene) biotech start-ups waarmee het strategische samenwerkingsverbanden aangaat. Deze kennisgeneratoren vormen vandaag de "Biosciences" divisie van GroupDC.

Duurzaamheid als rode draad in de beleidsvoering

Duurzaamheid is altijd een essentieel onderdeel geweest van GroupDC’s bedrijfsfilosofie, maar vandaag is het belangrijker dan ooit tevoren. We leveren daar bewust veel inspanningen voor. Zo komen onze grondstoffen uit reststromen van de voedingsindustrie, werken we in een BEN (Bijna-Energie- Neutraal) kantoorgebouw, draait onze productie 100% op groene energie, lozen we geen afvalwater en maken we voor onze verpakkingen maximaal gebruik van gerecycleerd plastic.

In 2020 werden de inspanningen van de DCM groep beloond met het certificaat van CO2-neutraal bedrijf. We verminderen zoveel mogelijk de CO2-uitstoot van onze productie en compenseren de resterende uitstoot met klimaatbeschermingsprojecten. Meer informatie.

nature

GroupDC: een groep in volle beweging waar mens en natuur centraal staan!

Onze Bedrijven

Partnerbedrijven