Inge Hanssen

R&D Manager bij DCM

Toen ik 13 jaar geleden afstudeerde als bio-ingenieur, kwam ik via mijn thesispromotor in contact met Scientia Terrae, een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat toen net opgericht werd door de familie De Ceuster. Het doel van Scientia Terrae was fundamenteel onderzoek om te zetten in concrete bedrijfstoepassingen, ten behoeve van de tuinbouwsector. Op dat moment zochten zij onderzoekers met expertise in gewasbescherming. Aangezien mijn masterthesis handelde over ‘Biocontrole’, was de eerste link alvast snel gemaakt.

Binnen Group De Ceuster kunnen mensen echt groeien en streeft men ernaar om de capaciteiten van iedere werknemer maximaal te benutten.

Na enkele gesprekken kon ik starten als Research Associate in de plantenkliniek waar ik gedurende twee jaar de kans kreeg om plantenziekten te detecteren/analyseren via diverse diagnostische technieken. Daarna heb ik twee jaar lang een onderzoeksproject geleid m.b.t. de micro-organismen in groenten en fruit. In die periode werd de tomatenteelt in België voor het eerst geconfronteerd met het Pepinomozaïekvirus (PMV), een plantenvirus dat productie- en kwaliteitsverliezen veroorzaakt bij tomaten. In de plantenkliniek zagen we de problemen met dit virus jaar na jaar toenemen. Samen met het Proefstation voor de Groenteteelt en Proefcentrum Hoogstraten, en met steun van de Vlaamse overheid (IWT) en de tuinbouwsector, hebben we toen een onderzoeksproject opgestart om dit probleem in kaart te brengen en te zoeken naar oplossingen; een project dat ik gedurende 7 jaar gecoördineerd heb en dat uiteindelijk heeft geleid tot de ontwikkeling van een succesvolle vaccinatiestrategie. Ik kreeg bovendien de kans om op dit onderzoek te doctoreren, in 2010 behaalde ik mijn doctoraatstitel aan de universiteit van Wageningen.

Sinds één jaar werk ik als R&D manager bij DCM; een nieuwe uitdaging waarin ik de opvolging verzorg van alle onderzoeksprojecten binnen het bedrijf. Daarbij ligt de focus op productontwikkeling die kadert in een langetermijnstrategie om DCM als innovatief en groen bedrijf op de kaart te blijven zetten. We leggen de nadruk op kennis, innovatie en kwaliteit en trachten eveneens verder te diversifiëren binnen ons productengamma.

Na al die jaren te werken voor Group De Ceuster ben ik enorm dankbaar voor de opportuniteiten die ik gekregen heb en voor de vrijheid en het vertrouwen om zelf mee de richting te mogen bepalen. Binnen Group De Ceuster kunnen mensen echt groeien en streeft men ernaar om de capaciteiten van iedere werknemer maximaal te benutten. Als ik kijk naar het boeiende en veelzijdige traject dat ik tot dusver heb afgelegd, voel ik me oprecht blij deel uit te maken van deze groep.