Bart

Compliance Manager bij DCM

In 1990 studeerde ik af als landbouwkundige ingenieur, vandaag beter gekend als bio-ingenieur. Na mijn studies begon ik meteen aan de opbouw van mijn huidige expertise ‘Regulatory Affairs’ en dit in verschillende velden waaronder gewasbescherming, materiaalbescherming en petfood.

"DCM is voor mij een bedrijf waar je niet enkel wordt geapprecieerd om wat je doet, maar ook om wie je bent"

Na mijn laatste ervaring in de petfood wilde ik terug naar mijn roots, naar een onderneming dat zich focust op de bescherming van planten en/of de stimulatie van de groei van planten. DCM was het bedrijf waar ik al een tijdje naar uitkeek omwille van het organisch, biologisch en duurzaam karakter van haar meststoffen, potgronden en bodemverbeterende middelen. Begin 2010 stuurde ik mijn CV en bijhorende motivatiebrief. Enkele maanden later mocht ik mij officieel werknemer noemen van dit bedrijf. Met mij startte binnen DCM meteen ook een nieuwe afdeling: Compliance.

Mijn eerste taak binnen Compliance was er eentje om U tegen te zeggen. Onze R&D afdeling had jaren gewerkt aan de ontwikkeling van een vaccin voor de bescherming van tomaten tegen het pepinomozaïekvirus. Enkel de officiële erkenning voor dit middel met de welklinkende naam PMV-01 ontbrak nog om de markt op te gaan. De Europese procedure voor erkenning van de werkzame stof in PMV-01 duurde ruim 5 jaar. Daarna volgde de toelating om het product te verkopen en dat reeds in 17 verschillende EU lidstaten. Naast de Europese Unie is PMV-01 ondertussen ook erkend in Zwitserland, Marokko, USA en Canada. Een mooie groei waar we nog elke dag verder aan werken.

Het Compliance team waarvoor ik de verantwoordelijkheid draag, bestaat momenteel uit 4 medewerkers. Naast het opstellen, indienen en verdedigen van de registratiedossiers voor onze bemestingsproducten, biostimulanten en (bio)pesticiden bij de betrokken overheden, zorgt Compliance er ook mee voor dat al onze producten, verpakkingen en labels voldoen aan de wettelijke vereisten in het land van bestemming. Tot slot en dit is zonder twijfel de meest leuke en uitdagende taak van Compliance – trachten we creatief om te gaan met de huidige wetgeving die van toepassing is op onze producten,  om ons in de markt te kunnen onderscheiden van onze concullega’s.

Waarom ik mij goed voel binnen DCM? Na mijn eerdere ervaring in zowel een klein bedrijf als een multinational, werd het voor mij gauw duidelijk dat ik het beste functioneer in een middelgroot familiebedrijf, zoals DCM. Voor elkaar, met elkaar en om elkaar, over de afdelingsgrenzen heen, allemaal samen werkend aan eenzelfde doel en dat in een sfeer van voldoende vrijheid. Dat is in enkele woorden het gevoel dat ik heb bij DCM. De diversiteit aan producten dat DCM aanbiedt, maken van mijn job een uitdagende job.

DCM is voor mij een bedrijf waar je niet enkel wordt geapprecieerd om wat je doet, maar ook om wie je bent. Een bedrijf waar ik met plezier nog vele jaren actief wil meewerken aan de uitbouw van haar mooi productengamma.